Asverstrooiing per schip vanuit de haven van IJmuiden op de Noordzee

U draagt tijdens deze bijzondere Opstapvaart zelf zorg voor de verstrooiing van de as van uw dierbare. En tegelijk zal er  een portret voor de televisie van deze verstrooiingsvaart gemaakt worden. Hieronder leest u wat dit inhoudt en of dit iets voor u is.

Aanmelden?

De eerste 4 aanmeldingen varen zonder kosten mee.
Hieronder leest u meer informatie over de documentaire ‘Dit zijn wij’ van de VPRO.

‘Dit zijn wij’

De nieuwe documentaire serie van de VPRO portretteert Nederland aan de hand van haar inwoners. In iedere aflevering staat een ander thema centraal waar iedereen mee te maken heeft: ‘hoe woont Nederland’, ‘hoe trouwt Nederland’ maar bijvoorbeeld ook hoe gaat men in Nederland om met ‘de geboorte’ en ‘de dood’. De serie wordt geregisseerd door Michiel van Erp en zal worden uitgezonden op NPO1 in 2017.

‘Dit zijn wij’ geeft per thema een dwarsdoorsnede van Nederland en laat zien hoe wij nu leven. We laten de diversiteit zien die ons land rijk is, maar ook wat ons allen verbind. Doelstelling is om mensen te informeren, inspireren en mensen een gevoel van verbinding te geven binnen onze samenleving door de herkenbaarheid van de onderwerpen. Bij de aflevering over de dood is een belangrijke doelstelling ook het bespreekbaar maken van het thema.

 In de aflevering over de dood willen we in beeld brengen hoe mensen zowel beroepsmatig als wel in persoon vorm geven aan de gebruiken en rituelen rondom de dood in ons land. Als onderdeel van de documentaire lijkt het ons mooi om te laten zien hoe het in Nederland mogelijk is om dierbaren een mooie passende laatste rustplaats te geven. De toon van het programma is op gepaste wijze positief wat inhoudt dat we focussen op de steun, mooie momenten en veerkracht van mensen tijdens groot verdriet.


Wat houden de opnames tijdens de opstapvaart in?

Onze cameraman, geluidsman en regisseur Michiel van Erp gaan mee aan boord en maken zich daar eigenlijk zo onzichtbaar mogelijk. Dit houdt in dat zij op gepaste afstand en in overleg met de mensen aan boord registreren wat er gebeurd zonder dit te verstoren of vragen aan de nabestaanden te stellen. Het is een documentaire wat inhoud dat wij puur laten zien wat er gebeurd; we brengen op zeer integere wijze in beeld hoe verschillende mensen op eenzelfde manier hun dierbare een laatste rustplaats bieden tijdens een vaart op zee.

Vertrektijd: ca. 16:30 uur.
Thuiskomst: ca. 18:00 uur (of zoveel later als nodig is)

U vertrekt vanuit de Vissershaven IJmuiden met een echte zeekotter.

Marion IJmuiden Halfstok

m.s. Marion met de vlag in rouwstand

Volgens sommige de beste schepen die ooit gebouwd zijn. U ervaart varen zoals varen bedoeld is. Zee, golven en de wind. Aan boord wordt u gastvrij ontvangen door de 3 koppige bemanning en vaart u ongeveer 30 minuten voordat het schip stil wordt gelegd op de Noordzee.

Asverstrooiing per schip op zee tijdens de Opstapvaart vanuit IJmuiden
Een opstapvaart wordt gedeeld met andere nabestaanden en dus ook de kosten van het schip.
Vertrek vanuit IJmuiden elke 2 maanden voor € 75,00 per persoon.

Kijk voor de vaarroutes en foto-impressie op de link helemaal onderaan deze pagina.

Geef u hier op of neem telefonisch contact met ons op 023- 542 41 94 / 06 55 841 880

Bij een Opstapvaart wordt het schip gedeeld met andere families en dus ook de kosten van het schip. U zorgt zelf voor het meenemen van de as, eventuele bloemen, en verstrooiing hiervan. Indien de as nog bij het crematorium staat maakt u voor het afhalen een afspraak. U kunt daarbij aangeven de as bij voorkeur in een strooikoker te ontvangen.
Zo mogelijk kan Aqua-Omega voor u de as bij het crematorium afhalen. (€ 55,00 meerprijs.)

In plaats van verstrooien is het ook mogelijk de as in een zee-urn in het water bij te zetten. Deze biologische afbreekbare urnen lossen afhanklijk van temperatuur en stroming in plm. 24 tot 48 uur volledig op in het water. U wordt hierbij niet meer direct geconfronteerd met de as. De urnen zijn milieuvriendelijk.  Klik hier voor het assortiment Zee-Urnen.

U dient zich te realiseren dat er meerdere nabestaanden onder gelijke omstandigheden mee gaan waarbij u geacht wordt gepast rekening met elkaar te houden. Aan boord is een uitvaartleider aanwezig welke een en ander in goede banen leidt en u desgewenst behulpzaam kan zijn met asverstrooien en bijzetten.

Op de zee wordt voorafgaande aan elke verstrooiing een korte persoonlijke plechtigheid gehouden, waarna men in alle rust de gelegenheid krijgt om de as te verstrooien of bij te zetten. Dit gaat op volgorde van geboortedata van de overledenen.

Tijdens of net na de verstrooiing kunt u meegebrachte muziek afspelen.

Aan boord krijgt u koffie en thee van ons aangeboden. Fris en diverse consumpties tegen betaling verkrijgbaar.
Vaartickets en consumpties zijn contant of per pin aan boord af te rekenen.
Tarief € 75,00 per persoon, kinderen t/m 16 jr € 35,-.

Bij stormachtige weersverwachting kunt u betreffende wel of geen doorgang de dag vooraf bellen tussen 17.30 – 18.00 uur, telefoon nr. 0655 841 880, en/of deze pagina raadplegen.

Bij niet vaarbare weersomstandigheden wordt de vaart doorgeschoven naar een andere zondag.
Bij onvoldoende aanmeldingen kan de vaart geannuleerd worden.

Na afloop van de verstrooiing is een officiële Verklaring met Maritieme kaart verkrijgbaar. Hierop worden o.a. de naam van de overledene en exacte plaats van verstrooiing aangegeven. Deze akte is direct aan boord te bestellen à € 18,50 incl. verzendkosten. U krijgt deze verklaringsakte ter nagedachtenis zo snel als mogelijk thuisgestuurd.

Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s indien u nog vragen heeft of u wilt opgeven voor deze vaart.

Aqua-Omega wenst allen een rustige vaart en mooie plechtigheid toe.

Met vriendelijke groet,
~Aqua – Omega

Sebastiaan Smit