Veteranenuitvaart

Afscheid van een veteraan per schip op zee

U vaart met een voormalig marineschip vanuit IJmuiden of Rotterdam de Noordzee op waarbij het bijzondere verleden van de overledene als veteraan door de hele asverstrooiings- of bijzettingsceremonie vervlochten is. Hieronder vindt u meer informatie over deze asverstrooiing met veteranen-eerbetoon.

Hr.Ms. Naaldwijk

Hr.Ms. Mahu

Ontvangst

U wordt ontvangen op de kade door de bemanning en uitvaartleider die allen gepaste kleding dragen. Voordat u en de as van uw dierbare aan boord stappen wordt de vlag halfmast gehangen. Dan kunt aan boord komen en zal de de as van uw dierbare in de urn naar de opstelplaats worden gebracht.

De ceremonie
U vertrekt met uw familie per schip met de Nederlandse vlag halfmast vanuit de haven van Amsterdam, IJmuiden of Den Helder. De as van uw dierbare is opgesteld met een mooie kabel en eventuele bloemen voor de groet. Heeft u eenmaal de gewenste positie bereikt waar de as van uw dierbare zal worden bijgezet vindt een ceremonie plaats die past bij het veteranenverleden van uw dierbare. Dan zal een laatste woord gesproken worden, de Last Post zal klinken en er zal een moment van stilte in acht genomen worden. Waarna de as zal worden bijgezet zoals dit bij de marine in ‘oude’ tijden het geval was. Éen, twee, drie in godsnaam, en daarna zal de as in zijn geheel met een urn met een plank te water worden gelaten.

Na de vaart
Bij terugkomst zal de vlag die gebruikt is bij de bijzetting netjes opgevouwen aan u worden meegegeven als dierbare herinnering aan de plechtigheid op zee. U ontvangt een maritieme kaart met officiële verstrooiingsverklaring. Hierop staat een zeekaart met de positie, een afbeelding van het schip, datum en tijdstip van asverstrooien vermeld. Dit document ontvangt u dan samen met de rekening per post.

Het tarief van de veteranenvaart

  • Neem contact met ons op als u een voorstel op maat wilt ontvangen.

Ophalen van de as bij het crematorium en overbrengen naar huis
U kunt na de crematie niet zomaar over de as van uw dierbare beschikken. De wettelijke bewaartermijn bij het crematorium is één maand vanaf de dag van cremeren. Dus als de crematie heeft plaatsgevonden op bijvoorbeeld 5 mei, dan kunt u pas op 6 juni over de as beschikken. Voor het ophalen van de as bij het crematorium dient u een afspraak te maken.

U kunt ook ons opdracht geven de as van uw dierbare voor u op te halen bij het crematorium. U hoeft dan zelf niet meer naar het crematorium te gaan om alle formaliteiten te vervullen. Een medewerker van ~Aqua-Omega haalt de as persoonlijk bij het crematorium op.

  • Het tarief hiervoor is € 72,00, ongeacht de plaats in Nederland waar het crematorium is gevestigd.

Als u dit wenst kunt u ons machtigingsformulier downloaden of meteen afdrukken. Wij verzoeken u het ingevulde formulier voorzien van uw handtekening per post, email of WhatsApp aan ons terug te sturen, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Denkt u er wel aan dat alleen de opdrachtgever van de crematie ons kan machtigen. Als u dit lastig vindt, kunt u ons ook bellen, dan vullen wij het formulier voor u in en sturen het ter ondertekening aan u toe, met een retourenvelop. U hoeft dan alleen nog een kopie van uw identiteitsbewijs te maken en mee terug te sturen.

Als u nog vragen heeft, bel (023 542 41 94) of mail ons dan gerust.