Marineschip Hr. Ms. Hendrik Karssen in de vaart genomen

Afgelopen zaterdag is Hr. Ms. Hendrik Karssen, het oudst varende Marineschip waarmee je met meer dan twaalf passagiers de zee op mag, na bijna vijf jaar weer in de vaart genomen. En wel op een heel bijzondere manier. ~Aqua-Omega Asverstrooiing zet het schip in voor de asverstrooiing van overledenen op zee. Tijdens de eerste vaart van het gerenoveerde schip werd de as van twee marinemensen, die hun dienst aan hun land en de zee hebben gewijd, uitgestrooid op de Noordzee.

De Hr. Ms. Hendrik Karssen vertrok vroeg in de ochtend vanaf de scheepswerf Damen Shipyards in Amsterdam om via het IJ, het Noordzeekanaal en de sluizen van IJmuiden de Noordzee op te gaan en naar Den Helder te varen. In Den Helder werd het schip enthousiast ontvangen door trompetgeschal op de melodie van ‘When the saints go marching in’. Het was echt thuiskomen voor de Hendrik Karssen in Den Helder. Het schip is namelijk op de Rijkswerf gebouwd in 1939 en destijds als de Mok 1 te water gelaten. Toen de oorlog uitbrak kon het schip uit handen van de Duitsers blijven door naar Engeland te varen. Hier heeft zij van 31 mei 1940 tot 4 juni 1940 assistentie verleend bij de evacuatie van de British Expeditionary Force uit Duinkerken. Het schip heeft hiervoor zelfs het bronzen kruis ontvangen. In 1954 is bij Koninklijk Besluit de naam Hendrik Karssen aan het schip gegeven, naar een matroos die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onderscheidde vanwege zijn heldhaftige gedrag voorafgaand en tijdens zijn executie in een Japans krijgsgevangenenkamp. Hij werd hiervoor postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw. Daarmee is de Hr. Ms. Hendrik Karssen één van de twee marineschepen die ooit zijn vernoemd naar een matroos.

Door de Hendrik Karssen te laten renoveren en in te zetten voor de asverstrooiing op zee is een stuk varend erfgoed behouden voor toekomstige generaties. Bovendien biedt het schip de mogelijkheid voor iedereen die zich verbonden voelt met de marine of met de zee om zijn laatste wens ten uitvoer te brengen en de as in aanwezigheid van de familie voor altijd met de zee te verbinden.

In de week van 26 juni is de Hendrik Karssen te bezichtigen op het Spaarne in Haarlem. Het schip is dan toegankelijk tussen 12:00 uur en 17:00 uur u kunt zich vooraf aanmelden via 06 55841880.

Lees ook Hendrik Karssen als varend erfgoed behouden.