Dit Nederlandse marine-communicatievaartuig werd gebouwd op de Rijkswerf in Den Helder en op 1 april 1940 bij de Koninklijke Marine in dienst genomen als de MOK1. Na vele wederwaardigheden keerde het terug in Nederland. Sinds 28 november 2018 is ~Aqua-Omega eigenaar van de Hr.Ms. Hendrik Karssen.

Ons doel: behoud van het varend erfgoed

Het schip lag al een tijd te koop in Den Helder. Het zag ernaar uit dat het schip als woonschip verkocht zou worden en misschien zelfs naar het buitenland zou gaan. Gezien de historie van het schip vinden wij dat de Hendrik Karssen behouden moest worden, en zelfs weer zou moeten varen op de Nederlandse wateren. Het schip als varend erfgoed behouden voor de huidige en toekomstige generaties, en de exploitatiekosten van het schip te kunnen betalen met werkzaamheden rondom afscheid nemen van dierbare op water. De planning is in april het schip te dopen op het Spaarne in de thuishaven Haarlem.

Geschiedenis van de Hendrik Karssen

In de dagen voordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begon heeft het kunnen uitwijken naar Engeland. Daar werd het onder andere gebruikt om te helpen bij de evacuatie van Duinkerken. Tijdens die evacuatie werd het op 4 juni 1940 zwaar beschadigd door een luchtaanval van de Duitse luchtmacht, en op het strand gezet. De Duitsers hebben het toen geborgen, gerepareerd en in dienst genomen.

Uiteindelijk overleefde ze de oorlog. Na de oorlog werd ze teruggevonden en verbouwd door de rijkswerf en in 1949 weer in dienst genomen. In 1954 werd het schip vernoemd naar Hendrik Karssen.

Meer informatie vindt u hier