De zee-urn uitgelegd naar aanleiding van de gevonden urn bij Monster

Beste nabestaanden,

Naar aanleiding van de nieuwsberichten over de gevonden urn bij Monster plaats ik dit bericht. Onderstaand bericht is van een tijd geleden en werd geplaatst naar aanleiding van een aangespoelde urn op het strand bij Noordwijk. Naast het  feit dat het niet respectvol is dat er urnen te water worden gelaten die weer aanspoelen is het ook niet goed voor het milieu. Er worden blijkbaar urnen te water worden gelaten die niet geschikt zijn als “water-urn of zee-urn”, je vraagt je toch af hoeveel urnen spoelen er niet aan en blijven in de natuur?


Hoe werkt het?

Als u de as met een zee-urn “verstrooit” noemen wij dit een bijzetting. U hoeft bij een asbijzetting geen rekening te houden met de wind, wat uzelf en de familie rust kan geven tijdens het afscheid nemen op water. Een zee-urn lost afhankelijk van het materiaal, de stroming en de temperatuur van het water in een paar uur tot enkele dagen in zijn geheel op, en is ook geschikt voor gebruik in zoetwater.  

Een zee-urn moet aan de volgende eisen voldoen:

– het materiaal moet milieuvriendelijk zijn en in maximaal 3 dagen oplossen. 

– de urn moet voorzien zijn van gaten waar water in kan lopen zodat de urn zinkt, of zo zwaar zijn dat deze meteen zinkt. 

– een zee-urn is of wordt meestal voorzien van een touw om de urn in het water te laten zakken. 

Van welk materiaal is een zee-urn gemaakt?

Zee-urnen worden meestal gemaakt van papier, zout, klei of gips. Een zee-urn wordt nooit gemaakt van (bio)plastic.

Tot slot

Een zeeurn kan u helpen om in alle rust afscheid te nemen van de as van uw dierbare, maar zorg ervoor dat u een gecertificeerde urn koopt. Deze vindt u in onze webshop en echt niet te duur; kijk maar eens, klik hier.

Hieronder ziet u een kort filmpje hoe een zeeurn naar het water wordt gebracht.